uczulenie na gluten|celiakia objawy psychiczne|przepisy bez glutenu|kuchnia bez glutenu|bez glutenu celiakia|alergia na gluten|jedzenie bez glutenu|dieta gluten free|dieta bezglutenowa|gluten free|bez glutenu kuchnia|celiakia objawy|przepisy bez glutenu|bez glutenu przepisy|czy mam uczulenie na gluten|nadwrażliwość‡ na gluten

We współczesności uczulenia związane z jedzeniem pojawiają się częściej niż kiedyś. Dobrze chociaż, że diagnozowanie tego typu stanów także stoi na lepszym poziomie. Przy uczuleniu na produkty zawierające gluten do podstawowych symptomów, które mogą wzbudzić niepokój można zaliczyć: dolegliwości bólowe jamy brzusznej, brak łaknienia, często występujące biegunki, nudności, a nawet owrzodzenia w jamie ustnej czy migreny. W wyniku nietolerancji na gluten może pojawiać się też niedokrwistość wywołana niedostatecznym poziomem żelaza we krwi, a także nieprawidłowości związane z krzepliwością krwi. Rzecz jasna nie trzeba, aby doświadczać powyższych objawów. Istnieje przecież możliwość zrobienia właściwego testu. Opierając się o wynik potrzebne mogą się stać modyfikacje sposobu odżywiania, a co z tym związane – również sposobu codziennego funkcjonowania. Z naszego jadłospisu jesteśmy zmuszeni wyeliminować sporo produktów żywnościowych. Niedozwolone są między innymi: pokarmy mające w składzie ziarna takich zbóż, jak: pszenica, żyto, jęczmień oraz owies. Mamy tutaj na myśli nie tylko wyroby piekarnicze, ale również różnorodnego typu napoje – kawę zawierajacą ekstrakty zbożowe, wódkę czy piwo. Osoby nietolerujące glutenu powinny pamiętać też o skrupulatnym czytaniu składów produktów przetworzonych. Ważne jest też unikanie spożywania takich potraw, co do których nie posiadamy wiadomości w zakresie składu. Tak w przypadku żywności, jak i leków.

Więcej na temat alergii na gluten u przedszkolaka w naszym serwisie
Różnorodne konserwanty prawie na pewno zawierają gluten. Nie trzeba się jednak załamywać. Bezglutenowe pożywienie są obecnie ogólnodostępne, nie tylko w miejscach z tzw. zdrową żywnością, ale również w większych sklepach. Prócz tego sporo sklepów z pieczywem prowadzi sprzedaż nie zawierające glutenu wyroby. W menu korzystnie umieścić jak największe ilości produktów świeżyć, nieprzetworzonych, takich jak różne owoce, warzywa, mięsa, ryby, jaja oraz nabiał – w naturalnej formie. Sposób odżywiania uczulonego na gluten również można skomponować w zróżnicowanej formie. Nie jest konieczne nawet unikanie słodyczy. Życie osoby uczulonej na gluten w aspekcie codziennym po prostu stawia wymóg większej ostrożności w wyborze żywności oraz substancji leczniczych.

10 lat ago
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments