Katalog dojrzała kobieta
Nie wszyscy niemniej jednak zdają sobie sprawę z tego, czym tak rzeczywiście jest gluten? To specjalna kompozycja białek roślinnych, jaką w większości wypadków jesteśmy w stanie spotkać w zbożach – pszenicy, jęczmieniu i życie. Oczywiście gluten dzięki obecności w zbożach staje się także fundamentalnym czynnikiem mąk i innych przetworów roślinnych, jakie służą nam do pieczenia i przygotowania innych potraw. To przykre, kalectwo ludzkiego organizmu potrafi ukazywać się również przy spotkaniu z glutenem – co poniektórzy nie akceptują tych białek oraz zmuszani są do przejścia na dietę bez glutenu. Oznacza to, że alergicy muszą spożywać towary, które nie zawierają związków glutenu. Takie osoby muszą unikać przeciętnego pieczywa a też wszelkiego typu wypieków, w tym ciast. Dużo dań tworzonych jest na bazie mąki, wobec tego nietolerancja glutenu powoduje liczne kłopoty. Na szczęście na to także odnaleziono sposób – dieta bezglutenowa, która gruntownie wyklucza z jadłospisu towary zawierające gluten. Na ogół pieczywo zastępowane jest innymi towarami, jakie nie zawierają glutenu. Brak tolerancji białek roślinnych nie oznacza bezwarunkowego przejścia na bezsmakową dietę – wprost przeciwnie – jesteśmy w stanie rozpocząć innowacyjny, zdrowy etap żywienia. Trzeba niemniej jednak pamiętać, że gluten ma okazję być wszędzie, co powinno wzmóc w nas miarodajną ostrożność przed jedzeniem produktów z niepewnego źródła. Wybierajmy tylko takie wypieki, których producent gwarantuje brak zawartości glutenu, a jeśli akceptujemy te białka – cieszmy się pełnią smaku!