teksty katalog thau pisz
Nie wszyscy jednak wiedzą, czym tak w rzeczywistości jest gluten? To szczególna kompozycja białek roślinnych, którą w większości wypadków jesteśmy w stanie spotkać w zbożach – pszenicy, jęczmieniu i życie. Jak najbardziej gluten dzięki obecności w zbożach staje się także fundamentalnym składnikiem mąk i innych przetworów roślinnych, które służą nam do pieczenia oraz przygotowywania innych potraw. To kłopotliwe, ułomność ludzkiego organizmu umie ukazywać się także przy spotkaniu z glutenem – niektórzy nie akceptują tych białek i zmuszani są do przejścia na dietę bez glutenu. Oznacza to, że alergicy muszą spożywać produkty, które nie obejmują związków glutenu. Takie osoby powinny unikać zwykłego pieczywa a również wszelkiego rodzaju wypieków, w tym ciast. Wiele dań tworzonych jest na bazie mąki, w następstwie tego nietolerancja glutenu powoduje liczne komplikacje. Na szczęście na to również znaleziono sposób – dieta bezglutenowa, która pod każdym względem wyklucza z jadłospisu artykuły zawierające gluten. Na ogół pieczywo zastępowane jest innymi artykułami, które nie zawierają glutenu. Brak tolerancji białek roślinnych nie oznacza definitywnego przejścia na bezsmakową dietę – wprost na odwrót – jesteśmy w stanie rozpocząć śmiały, zdrowy etap żywienia. Trzeba jednak pamiętać, że gluten może być wszędzie, co winno wzmóc w nas miarodajną przezorność przed jedzeniem towarów z niepewnego źródła. Wybierajmy tylko takie wypieki, których producent gwarantuje brak zawartości glutenu, a jeśli akceptujemy te białka – cieszmy się całością smaku!