Katalog sprawy kobiece
Zioła oraz artykuły z nich tworzone są częstym lekarstwem wykorzystywanym nawet dzisiaj. Terapeutyczne i smakowe przymiotniki roślin były uniwersalnie użytkowane już przez starożytnych Greków oraz Rzymian. Wiadomo, że już w owym czasie rośliny stosowano w zamiarach leczniczych i użytkowano jako dodatek do dań, bezbłędnie poprawiający ich odczucie smakowe. Jesteśmy w stanie założyć, że już nasi archaiczni przodkowie znali i nieraz wykorzystywali rośliny, jakie wzbogacały smak pieczonego. Nieplanowanie dostrzegał też ich uzdrawiające właściwości – jedne miały atrybuty przeczyszczające, wywoływały potliwość, rozgrzewały, inne efektywnie tamowały krwotoki, zmniejszały ból, przyśpieszały zabliźnianie się ran, a niektóre działały jak trucizna. Uzyskaną przez tysiące lat mądrość pierwotni ludzie przekazywali następnym pokoleniom, jakie w świadomie sposób korzystali z właściwości ziół. Chwilowo zioła są wykorzystywane w kuchni, jako leki, oraz dla celów duchowych. Napotyka się również maści dla aktywnych – bardzo skuteczne i pomagające stawom. Rośliny obejmują fitochemiczne relacje, które mają oddziaływanie na organizm człowieczy. Jedzone w małych liczbach ubogacają doznania smakowe, niemniej jednak w większych ilościach są toksyczne. Na przykład, co poniektóre typy ekstraktów ziołowych, takich jak wyciąg z dziurawca może być wykorzystywany w celach lekarskich, w leczeniu depresji i łagodzeniu stresu. Mimo to wielkie ilości tego zioła może wywoływać reakcje alergiczne, w związku z tym należy je stosować z ostrożnością.