portal katalog epsilon elk
Zioła oraz produkty z nich konstruowane są częstym lekarstwem używanym nawet dziś. Terapeutyczne oraz smakowe przymiotniki roślin były uniwersalnie używane już przez starożytnych Greków oraz Rzymian. Nie ulega kwestii, że już wówczas rośliny wykorzystywano w celach uzdrawiających i używano jako dodatek do dań, do perfekcji poprawiający ich smak. Jesteśmy w stanie założyć, że już nasi archaiczni przodkowie znali oraz w wielu przypadkach stosowali rośliny, które ubogacały smak pieczonego. Przypadkowo dostrzegał także ich lecznicze właściwości – jedne miały atrybuty przeczyszczające, powodowały potliwość, rozgrzewały, inne skutecznie tamowały krwotoki, zmniejszały ból, przyśpieszały gojenie się ran, a niektóre działały jak trucizna. Zdobytą przez tysiące lat mądrość pierwotni ludzie przekazywali następnym pokoleniom, które w świadomie sposób wykorzystywali z właściwości ziół. Aktualnie zioła są wykorzystywane w kuchni, jako lekarstwa, oraz dla celów duchowych. Napotyka się również maści dla aktywnych – niesłychanie efektywne oraz wspomagające stawom. Rośliny zawierają fitochemiczne związki, jakie mają oddziaływanie na organizm człowieczy. Spożywane w drobnych liczbach wzbogacają doznania smakowe, niemniej jednak w pokaźniejszych ilościach są toksyczne. Na przykład, co poniektóre typy ekstraktów ziołowych, takich jak wyciąg z dziurawca może być wykorzystywany w celach lekarskich, w leczeniu depresji oraz łagodzeniu stresu. Niemniej jednak gigantyczne ilości tego zioła może powodować reakcje alergiczne, wobec tego należy je stosować z ostrożnością.