informacje tylko dla pań
Nie wszyscy jednakże zdają sobie sprawę z tego, czym tak w istocie jest gluten? To szczególna kompozycja białek roślinnych, którą zwykle możemy spotkać w zbożach – pszenicy, jęczmieniu oraz życie. Rzecz jasna gluten to właśnie dzięki obecności w zbożach staje się też podstawowym czynnikiem mąk i innych przetworów roślinnych, jakie sprzyjają nam do pieczenia i przygotowywania innych potraw. To przykre, ułomność ludzkiego organizmu umie ukazywać się również przy spotkaniu z glutenem – co poniektórzy nie tolerują tych białek i zmuszani są do przejścia na dietę bez glutenu. Oznacza to, że alergicy powinni spożywać towary, które nie zawierają związków glutenu. Takie osoby muszą unikać sztampowego pieczywa a również wszystkiego rodzaju wypieków, w tym ciast. Sporo dań tworzonych jest na bazie mąki, właśnie dlatego nietolerancja glutenu powoduje liczne kłopoty. Na szczęście na to także znaleziono sposób – dieta bezglutenowa, która absolutnie wyklucza z jadłospisu produkty zawierające gluten. Najczęściej pieczywo zastępowane jest innymi towarami, jakie nie zawierają glutenu. Brak tolerancji białek roślinnych nie świadczy definitywnego przejścia na bezsmakową dietę – wprost przeciwnie – jesteśmy w stanie rozpocząć nowy, zdrowy etap żywienia. Należy jednakże pamiętać, że gluten może być wszędzie, co powinno wzmóc w nas wiarygodną ostrożność przed jedzeniem produktów z niepewnego źródła. Wybierajmy tylko takie wypieki, których producent zapewnia brak zawartości glutenu, a jeżeli akceptujemy te białka – cieszmy się całością smaku!