serwis moje strony com
Nie wszyscy niemniej jednak zdają sobie sprawę z tego, czym tak w rzeczywistości jest gluten? To specjalna kompozycja białek roślinnych, jaką na ogół jesteśmy w stanie spotkać w zbożach – pszenicy, jęczmieniu i życie. Oczywiście gluten dzięki obecności w zbożach staje się również fundamentalnym składnikiem mąk i innych przetworów roślinnych, jakie służą nam do pieczenia i przygotowywania innych potraw. To kłopotliwe, ułomność ludzkiego organizmu potrafi ukazywać się także przy spotkaniu z glutenem – niektórzy nie akceptują tych białek i zmuszani są do przejścia na dietę bez glutenu. Świadczy to, że alergicy muszą spożywać towary, jakie nie obejmują związków glutenu. Takie osoby muszą unikać normalnego pieczywa a także wszelkiego rodzaju wypieków, w tym ciast. Sporo dań tworzonych jest na bazie mąki, w następstwie tego nietolerancja glutenu powoduje liczne kłopoty. Na szczęście na to także znaleziono sposób – dieta bezglutenowa, która w każdym calu wyklucza z jadłospisu produkty zawierające gluten. Przeważnie pieczywo zastępowane jest innymi produktami, które nie zawierają glutenu. Brak tolerancji białek roślinnych nie świadczy bezwarunkowego przejścia na bezsmakową dietę – wprost na odwrót – możemy rozpocząć innowacyjny, zdrowy etap żywienia. Wypada jednak pamiętać, że gluten ma prawo być wszędzie, co winno wzmóc w nas pewną przezorność przed jedzeniem towarów z niepewnego źródła. Wybierajmy tylko takie wypieki, których producent gwarantuje brak zawartości glutenu, a jeżeli tolerujemy te białka – cieszmy się całością smaku!