blog moje strony
Nie wszyscy jednakże zdają sobie sprawę z tego, czym tak naprawdę jest gluten? To szczególna kompozycja białek roślinnych, jaką zwykle możemy spotkać w zbożach – pszenicy, jęczmieniu i życie. Ewidentnie gluten to właśnie dzięki obecności w zbożach staje się również fundamentalnym składnikiem mąk i innych przetworów roślinnych, które służą nam do pieczenia i przygotowywania innych potraw. To smutne, kalectwo ludzkiego organizmu umie ukazywać się również przy spotkaniu z glutenem – co poniektórzy nie akceptują tych białek oraz namawiani są do przejścia na dietę bez glutenu. Świadczy to, że alergicy muszą spożywać produkty, jakie nie obejmują związków glutenu. Takie osoby muszą unikać przeciętnego pieczywa a także wszystkiego rodzaju wypieków, w tym ciast. Dużo dań tworzonych jest na bazie mąki, dlatego nietolerancja glutenu powoduje liczne kłopoty. Na szczęście na to także znaleziono sposób – dieta bezglutenowa, która całkiem wyklucza z jadłospisu artykuły zawierające gluten. Na ogół pieczywo zastępowane jest innymi towarami, które nie zawierają glutenu. Brak tolerancji białek roślinnych nie oznacza definitywnego przejścia na bezsmakową dietę – wprost na odwrót – możemy rozpocząć pionierski, zdrowy etap żywienia. Trzeba jednak pamiętać, że gluten ma prawo być wszędzie, co powinno wzmóc w nas wiarygodną ostrożność przed jedzeniem artykułów z niepewnego źródła. Wybierajmy tylko takie wypieki, których producent gwarantuje brak zawartości glutenu, a jeżeli akceptujemy te białka – cieszmy się pełnią smaku!