teksty kobiety górą
Czasy, kiedy tak właściwie jedliśmy wszystko w bezgranicznych ilościach już minęły – czas na zdrowe jedzenie oraz naturalne towary. Z tego powodu coraz to częściej także szuka się zamienników w kuchni. Sól oraz tłuszcz pozostaje całkiem odsunięty od jadłospisu a towary dosyć ciężkie dla żołądka i jelit, tak jak na przykład makaron lub ziemniaki. W wielu przypadkach zastępuje się je towarami lżejszymi, na przykład ryżem lub kaszą. Mają one identycznie dużo artykułów odżywczych, ale organizm po prostu znosi je znacznie poprawniej. Olśniewającym przykładem właściwego artykuły jest kasza jaglana, która dawniej gościła na stołach niesłychanie w szeregu przypadków a teraz niestety pozostała zapomniana. Na szczęście coraz to więcej osób ceni jej uroki i decyduje się na wprowadzenie do dziennego jadłospisu tej naturalnie kaszy. Z jakiej przyczyny? Czym ona różni się od standardowej kaszy do jakiej jesteśmy przyzwyczajeni na co dzień? A więc riposta na to pytanie jest niezwykle łatwa – kasza jaglana to kompletnie inny rodzaj kaszy. Już sam jej wygląd na to podkreśla, bowiem są to niezmiernie delikatne ziarenka o kolorze żółtym. Wypada traktować ją nieco inaczej niż szablonową, popularną nam kaszę, bo nie gotuje jej się jedynie tradycyjnie. Jej przygotowanie żąda trochę więcej czasu ale jest tego warte, bowiem wrażenia smakowe są de facto fajne. Z jakiego powodu jednak powinniśmy zainteresować się tą właśnie kaszą? Otóż kasza jaglana ma nadzwyczaj dużo należytych dla człowieka właściwości, jakich nie posiada żaden inny artykuł czy też trudno jest je znaleźć. Przykład? Kasza jaglana jest niezwykle porządnym źródłem niezmiernie wielu witamin z grupy B, niemniej jednak nie tylko, dostarcza albowiem również witaminy z grupy E, które wybitnie poprawiają pamięć i koncentrację a również dużo olśniewających składników mineralnych, a mianowicie magnez, fosfor, żelazo lub potas. Prócz tego kasza jaglana to jest wybitnie bogata w antyoksydanty, co świadczy, że wychwytuje i w głównej mierze neutralizuje tak zwane wolne rodniki, dla nas dosyć niebezpieczne. Jakie właściwości jeszcze sobą reprezentuje? To oszałamiający sposób na zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi, to również kasza niezmiernie odżywcza oraz przede wszystkim lekkostrawna, wskutek tego nadaje się dla chorych i oczywiście dla dzieci, którym wbrew pozorom trafny przyrządzona powinna nadzwyczaj smakować. Zawiera też krzemionkę, składnik okazjonalnie spotykany wobec tego tak znaczący, jaka odpowiada za zdrowy wygląd paznokci oraz skóry oraz zapobiega odwapnianiu kości.